Parkbench People is het online marketing bureau uit Den Haag en realiseert slimme online oplossingen, zoals WordPress-websites, Woocommerce-webwinkels en social media campagnes. Wij geven vorm en inhoud aan je marketing strategieën met een focus op online, social media, e-mail en advertising.
Bekijk alle producten

Laatste nieuws

Type what you are searching for:

Tips & Tricks: Hoe ontwikkel je de persoonlijkheid van een merk?

Tips & Tricks: Hoe ontwikkel je de persoonlijkheid van een merk?

Of het nu gaat om een persoon of een merk, iets waar je altijd rekening moet houden is persoonlijkheid. Elke persoon of elk merk heeft zijn eigen persoonlijkheid en iedere persoonlijkheid spreekt een ander soort publiek aan. De vraag die er dan opspeelt is, Welk publiek wil jij aanspreken?

Merken hebben dus net als personen een persoonlijkheid maar dat betekend niet dat deze ook interessant en boeiend is. Vaak zijn deze ronduit saai. Soms verwaarlozen merken de persoonlijkheden en zijn ze zich niet bewust van de rol die zij spelen in de levens van de gebruikers. Om dit te voorkomen kan je jezelf de volgende vragen stellen als het gaat om de persoonlijkheid van jouw merk.

1. Core Audience: Wat is mijn voornamelijke doelgroep?

Meeste merken hebben verschillende doelgroepen die zij aanspreken, maar elk merk heeft een kern van loyale klanten voor wie het merk of product een belangrijk onderdeel vormt van hun leven. Wie zijn dat voor jouw merk? Waar deze doelgroep ook uit kan bestaan, ze zullen vragen om een merk met een persoonlijkheid

Misschien dat je door het gebruik van enquêtes en onderzoeken een goed beeld van je doelgroep kunt ontwikkelen, maar als je dit niet hebt zal je moeten weten dat dit een belangrijk aspect is van je merk. Als je dit weet kan je goede beslissingen nemen bij de communicatie naar je publiek toe en het delen met dat wat jouw merk uniek maakt.

2. Brand Promise: Welke belofte doet je merk naar de klanten toe?

Elk bedrijf of organisatie zal een brand promise/belofte moeten hebben. Een brand promise geeft een bedrijf een kans om duidelijk aan te geven waar het voor staat en wat het speciaal en/of uniek maakt.

Als je deze nog niet geformuleerd hebt is het tijd dit op papier te zetten. Het zal een richtlijn geven bij het positioneren van je merk, nieuwe producten en in advertenties. Dit kan je ook terug laten komen in de communicatie met je klanten in de vorm van verschillende social media.

Het grote Amerikaanse merk WallMart gebruikt bijvoorbeeld: “Save Money. Live Better”. Dit spreekt de WallMart consument direct aan. Meer voorbeelden van beloftes van bedrijven vindt je hier.

3. Character traits: Welke karaktertrekken van mijn bedrijf moet ik benadrukken?

Om erachter te komen welke karaktertrekken kenmerkend zijn voor je bedrijf kan je onderzoek doen bij je doelgroep. Bij elk contact met je doelgroep kan je vragen om feedback. Hierin maakt het geen verschil of je een product hebt dat je eenmalig verkoopt of vaker, er is altijd de mogelijkheid om te vragen welke eigenschappen zij associeren met je merk en welk gevoel zij daarbij hebben.

Stel vragen als: ” Wanneer je aan ‘je merk’ denkt, welke gedachten komen er in je op?” of “Als ‘je merk’ een persoon was, hoe zou je ons beschrijven?”Je kan natuurlijk deze vragen aan je doelgroep stellen maar ook aan je medewerkers en natuurlijk jezelf.

Het gaat er niet alleen om wat klanten nu van je vinden maar het is voortdurend process waarin je je persoonlijkheid kan neerzetten en welke gevoelens je klanten bij je merk hebben.

De persoonlijkheid van je merk kan worden benadrukt in karaktertrekken zoals serieus, vertrouwelijk, vriendelijk, speels, klantgericht of provocerend. Welke kunnen goed aansluiten bij jouw merk?

4. Share: Hoe kan je je persoonlijkheid laten zien?

Als je een duidelijke persoonlijkheid hebt, kan je deze overal laten zien waar je product of service te vinden is. De teksten op je website zullen moeten worden geschreven met de juiste toon die overeen komt met je persoonlijkheid.

Het maakt niet uit of je al ruim vertegenwoordigd bent op sociale netwerken of net pas begint, social media is een perfect medium om je persoonlijkheid te laten zien en klanten aan te trekken. Verder hebben verpakking, winkels, menu en medewerkers allemaal de mogelijkheid om deze persoonlijkheid uit te stralen.

5. Gain: Wat kan je bereiken met een heldere persoonlijkheid?

Door een duidelijke persoonlijkheid neer te zetten zal je je doelgroep effectiever bereiken en nieuwe klanten aantrekken. Dit klinkt misschien te simpel maar je zult nooit iedereen kunnen bereiken. Er zullen ook mensen zijn die het niet prettig vinden om geassocieerd te worden met een merk. Wel kan je door het unieke van je bedrijf in je persoonlijkheid te benadrukken een onderscheid maken tussen jou en de concurrentie.