Parkbench People is het online marketing bureau uit Den Haag en realiseert slimme online oplossingen, zoals WordPress-websites, Woocommerce-webwinkels en social media campagnes. Wij geven vorm en inhoud aan je marketing strategieën met een focus op online, social media, e-mail en advertising.
Bekijk alle producten

Laatste nieuws

Type what you are searching for:

7x verbeteren van Online Presence

7x verbeteren van Online Presence

Social media is een essentieel onderdeel geworden bij de marketing van bedrijven. Door de juiste technieken toe te passen is het mogelijk om heel veel potientiele klanten te bereiken. Hieronder bespreek ik 7 manieren om je ‘online presence’ neer te zetten. 

1. Gebruik de juiste sites

Het is al bekend wat Facebook en Twitter de twee grootste Social Media netwerken zijn. In de meeste gevallen is het van belang om ook hier de focus op te leggen. Deze sites zorgen namelijk voor de meeste doorklikken (click-through rates). Naast deze twee zijn er nog vele andere social media netwerken zoals LinkedIn, Pinterest en Youtube maar in veel gevallen kost het kleine bedrijven veel energie om zich op al deze netwerken te profileren. Om deze zo optimaal mogelijk in te zetten is het van belang om te weten waar de klanten zich het meest bevinden en dit geeft je de mogelijkheid om regelmatig met je fans te communiceren zodat je vaak te zien bent in hun nieuwsfeed

 

2. Fotografie

Ik heb het in een eerdere blog al gehad over de invloed van afbeeldingen in social media omdat deze veel meer opvallen dan status updates of links. Afbeeldingen zijn voorzichzelfsprekend en kunnen gemakkelijk geinterpreteerd worden door de gebruikers. In industrieën als muziek en mode zijn afbeeldingen al niet meer weg te denken maar eigenlijk is het mogelijk voor elke industrie door simpelweg professionele foto’s van producten en services te tonen. Het is een feit dat merken op social media met afbeeldingen veel meer betrokken fans hebben dan de merken die alleen tekst gebruiken.

3. Giveaways

Wil je heel snel opvallen? Deel dan iets uit. In de social media wereld kan het heel snel gaan omdat mensen graag gratis producten willen ontvangen en dit ook gerust delen met hun netwerk.
Door het weggeven van een bepaalde producten hoeveelheid kan je een schaarste creëren waardoor bezoekers sneller tot actie zullen overgaan.

Omdat alles uiteindelijk draait om interactie is het is ook mogelijk om je bezoekers meer erbij te betrekken in de vorm van een wedstrijd of lotterij.

Kortom, door een kleine gedeelte van je producten weg te geven kan er gezorgt worden voor extra publiciteit en zorgt ervoor dat je bezoekers/fans enthousiast worden voor je product en dit gaan delen.

4. Een gave website

Mocht je je afvragen wat je website te maken heeft met Social Media het antwoord is alles. Online bedrijven hebben altijd één centrale plaats waarin alle social media accounts, videos van YouTube, blog post etc. samenkomen: De website. De website is het visitekaartje en vaak de plek waarin bezoekers overgaan tot sales. Door gebruik te maken van een goed opgezette website kan het voor gebruikers makkelijk worden gemaakt om een product aan te schaffen of zich aan te melden voor een bepaalde dienst. Deze laatste stap in de keten is cruciaal om commerciele doelen te behalen door de inzet van online marketing.

5. Pro Actief

Wanneer je bedrijf een nieuw product of dienst lanceert is er vaak een korte tijd waarin veel wordt gedeelt of meerdere blogs worden geschreven. Zorg dat je een ritme opbouwt waarin je actief blijft bij het publiceren van berichten. Om meer diepgang te brengen in je berichten kan je gebruik maken van een blog.

6. Brand loyalty

Een groot onderdeel van het succes in elke vorm van industrie is de kern van mensen die geloven in je product. In Facebook is er een groei te zien in de zogenaamde ‘superfan’; individuele fans die ver gaan in het promoten van jouw product. Bij het opzetten van je Social Media branding is het dan ook van belang om loyale fans te vinden en deze ook zien te houden bij je merk. Kijk eens of het mogelijk is om online versie van een loyalty-program op te zetten om deze fans aan je te binden. De kern is dat je moet laten zien dat je de inspanningen van je fans waardeerd.

7. Gebruikersgemak

De besproken punten hierboven zijn redelijk vanzelfsprekend en door deze mee te nemen je strategie zorg je voor een betere naamsbekendheid en commerciele winst. Als laatste punt wordt er nog aandacht gegeven aan het gemak waarmee gebruikers zich kunnen aanmelden of een product kunnen aanschaffen. Na alle inspanning om gebruikers over te laten gaan tot een online aankoop willen we deze tijdens dit aankoopproces ook behouden.

Om gebruikers van een goed betaalgemak te voorzien zorg dat ze dit in zo min mogelijk muiskliken kunnen doen. Bij elke klik extra kunnen bezoekers het voor gezien houden dus probeer het proces binnen 3 klikken te houden. Kies ook voor een beperkt aantal velden om zich aan te melden of laat bezoekers inloggen door hun Facebook/Twitter/Google-account te gebruiken. Als laatst, probeer zoveel mogeljk betaalmethoden te ondersteunen. In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van iDeal en credit cards maar kijk ook eens naar optie als PayPal.

Conclusie

Als je online echt wilt slagen en je goed online wilt presenteren is het noodzakelijk om buiten de traditionele marketing kaders te kijken en echt opzoek gaan naar interactie jouw klanten en fans. Wees actief, deel informatie en beloon de mensen die achter je staan.

Heb je misschien nog andere tips? Laat het me weten in de comments