Parkbench People is het online marketing bureau uit Den Haag en realiseert slimme online oplossingen, zoals WordPress-websites, Woocommerce-webwinkels en social media campagnes. Wij geven vorm en inhoud aan je marketing strategieën met een focus op online, social media, e-mail en advertising.
Bekijk alle producten

Laatste nieuws

Type what you are searching for:

Social Media Strategie voor Start-ups en zelfstandig ondernemers

Social Media Strategie voor Start-ups en zelfstandig ondernemers

Veel bedrijven vragen zich af hoe ze een eerste stap kunnen zetten bij het strategisch aanpakken van hun social media kanalen. De volgende 3 stappen geven je een goed beeld over hoe je hiermee kan beginnen. 

De basis

De eerste stap… is het uitzoeken welke social media netwerken het beste aansluiten bij een bepaald type bedrijf. Voor een klein of beginnend bedrijf kost het vaak veel energie om alle netwerken te managen en dit ook nog eens goed te doen.

Verder zijn niet alle netwerken geschikt voor bepaalde bedrijven. Kies enkele netwerken om mee te beginnen en zorg ervoor dat je hier genoeg tijd en energie in kan stoppen en je een goede basis hebt. Lees ook 7x verbeteren van online presence om je bestaande netwerken te versterken en uit te breiden.

Connect

Communiceer en luister naar je volgers. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent wat ze (over je merk) zeggen en waar ze verder online actief zijn. Door een duidelijk beeld te hebben van de doelgroep die je wilt bereiken kan je met unieke en creatieve ideeen de doelgroep echt bereiken. Ook voorkom je dat je energie verspilt aan verkeerde digitale uitingen wat zelfs kan leiden tot negatieve effecten.

Goals

De stappen hiervoor zorgen voor de basis waarop je je strategie kan gaan bepalen. In de strategie laten we een conversie terug komen waarin  een Social Media-activiteit omgezet wordt in een doel. Voorbeelden van doelen kunnen zijn:

1. Merkbekendheid

Omdat er geen betere manier is om je merk kenbaar te maken aan een groot publiek kun je Social Media gebruiken om dit merkbeeld te versterken. Kijk hierbij ook eens naar grote merken zoals McDonalds. Je zal hierin terug zien dat hun Facebook vol staat met afbeeldingen en posts waarin hun merk sterk naar voren komt

2. Verspreiden van je visie

Je kan social media gebruiken om jouw verhaal aan de wereld te vertellen. Nu social media mainstream is geworden zoals kranten, televisie en radio zijn het mogelijk om dit medium in te zetten om meer te vertellen over de industrie waar je in zit. Door te inspireren en nieuwe inzichten te bieden zul je zien dat er altijd mensen zijn die geïnteresseerd zijn.

3. Betere klantenservice

Social Media heeft ervoor gezorgt dat veel organisaties dichter bij de klanten zitten. Klanten kunnen nu gemakkelijk met organisaties communiceren en organisaties kunnen hierop inspelen door er voor de klanten te zijn. Klantenservice wordt hierbij veel beter en klanten krijgen een betere ervaring bij de organisatie. Dus als een iemand een vraag tweet, retweet dan gewoon met een antwoord of vraag voor meer informatie over de vraag en post iemand iets dat ze leuk vinden over je organisatie, deel dit kan ook en bedank ze ook voor de support die je krijgt.

4. Producten

Omdat social media niet alleen een plek is voor communicatie is het ook mogelijk om producten of diensten te tonen. Een steeds belangrijker wordend onderdeel hiervan zijn afbeeldingen waarin nog steeds geldt dat beeld meer zegt dan 1000 worden.

Verkoop

Ooit gehoord van F-commerce? Dit is de facebook variant op e-commerce (internet-commercie). Social Media wordt tegenwoordig ook ingezet als all-in-one verkoop platform waarbij gebruikers binnen hun favoriete platform direct door kunnen naar het kopen van producten. Een facebook page kan dan dienen als een online winkeletalage waarin je je producten toont.

Een paar vragen die je jezelf kan afvragen

  1. Wat zijn mij doelen? Op korte termijn? en op lange termijn?
  2. Heb ik 1 globale strategie nodig of heb ik verschillende strategieen nodig afhankelijk van mijn specifieke doelen?
  3. Wat heb ik nodig om de gezette doelen te kunnen bereiken?
  4. Werkt mijn strategie voor de doelen zowel op korte als op lange termijn? Werkt het elkaar niet tegen?
  5. Hoelang gaat de strategie mee?

Met deze stappen ben je een goed eind op weg om je organisatie verder te helpen bij het behalen van doelen door het gebruik van Social Media. Wat zijn jou doelen en hoe werkt jou strategie om deze te behalen?